Een goed evacuatieplan maken

Elk gebouw van elk bedrijf dient een evacuatieplan te hebben.  In noodsituaties als brand moet het voor iedereen duidelijk zijn, hoe zijn zich naar veiligere oorden kunnen begeven.  En als het brand, dan moet het ook vlug duidelijk zijn, wat je moet doen.  Een goed evacuatieplan kan levens redden en bij gebreken kan de werkgever verantwoordlijkgesteld worden.

Een goed evacuatieplan kan levens redden!

Elk gebouw van elk bedrijf dient een evacuatieplan te hebben.  In noodsituaties als brand moet het voor iedereen duidelijk zijn, hoe zijn zich naar veiligere oorden kunnen begeven.  En als het brand, dan moet het ook vlug duidelijk zijn, wat je moet doen. Een goed evacuatieplan kan levens redden en bij gebreken kan de werkgever verantwoordlijkgesteld worden.

Hoe maak je nu een goed evacuatieplan, die vlug leesbaar is, duidelijk te verstaan en voldoet aan de nodige wetgevingen:

  1. Duidelijke grondplan: zorg dat je een duidelijke grondplan hebt van de gebouwen en eventueel van het terrein, die in de juiste schaalverhouding opgemaakt is.  Plaats niet te veel details op het plan.  Niet elke meubel of machine moet er opstaan.  De ruimtes  en de uitgangen zou voldoende zijn.  Je kan de ruimtes natuurlijk benoemen om duidelijkheid te scheppen.  Zorg dat het plan ook goed leesbaar is en zeker niet te klein is. Indien het een complex gebouw is, zet dan enkel het deel van het gebouw op het plan dan relevant is.
  2. Duid alle vluchtroutes met de nodige (nood-)uitgangen aan.  Ook dienen er alle brandblustoestellen, haspels, alarmknoppen en eventueel elektrische installaties, gasbronnen enz.
  3. Plaats er de ligging van de lokalen met een verhoogd gevaar voor brand op.
  4. Plaats de plan in de juiste richting: Het plan moet je steeds ophangen in de juiste richting zoals het gebouw zich bevindt. 
  5. U bevindt zich hier” dient op elke plan vermeld te worden.
  6. Zorg dat de gebruikte symbolen zoals nooduitgang, brandblusapparaat, haspel vermeld staan in een legende.

Waar moet je een plan hangen:

  1. In elke gebouw
  2. Op elke verdieping
  3. Bij elke inkom

Kies verder nog een aantal strategische plaatsen, zodat een evacuatieplan steeds vlug vindbaar is in geval van nood.